Astma

***

Del:

Astma er en kronisk lidelse, som mange voksne og endnu flere børn lider af. De fleste kender nok en eller flere, som i en eller anden grad lider af astma – i hvert fald er næsten 10 % af alle danskere astmatikere. Hvis man er astmatiker, kan det præge ens hverdag på forskellige måder. Især er det for mange svært at dyrke motion, da åndedrætsproblemer kan gøre det vanskeligt at træne i længere perioder ad gangen.

Hvad er astma?

Selve ordet ’astma’ kommer af det græske ord for ’at gispe’. Det er netop også det at gispe, som kendetegner astma, hvor det er svært at trække vejret. Grunden til at det er svært at trække vejret er, at der er en kronisk betændelsestilstand i lungerne. Den kroniske betændelsestilstand fører til overaktivitet i lungerne, ligesom der kan komme en opsvulmning af luftvejenes slimhinde. Alt dette gør vejrtrækningen besværet, da luftvejene bliver forsnævrede.

Symptomer

Symptomerne er afhængige af typen og graden af astma. Nogle kan have meget invaliderende symptomer, som gør hverdagen svær, mens andre kun er præget af astmaen nogle gange om året. Ellers er symptomerne på astma typisk disse:

  • Pibende og hvæsende vejrtrækning
  • Åndenød
  • Trykken i brystet
  • Tør hoste og opspyt af slim fra lungerne

Astma er ofte forbundet med allergi, hvor en allergisk reaktion kan forårsage et astmaanfald.

Årsager

Før i tiden var astma en sjælden lidelse, men i dag er den efterhånden ret udbredt. Faktisk er årsagerne til astma i det store hele ukendte, og det er også en gåde, hvorfor den i dag er blevet så udbredt. En teori er, at øget forurening er grunden til, at astma er blevet mere udbredt, men den teori holder ikke helt, da der findes meget forurenede byer med få astmaramte. En anden teori er, at børns manglende tid udendørs og for meget tid indendørs er grunden til den store udbredelse af astmalidelser i dag. Dog er det generelt ikke opklaret, hvorfor astma tilsyneladende bliver et større og større problem.

Generelt vurderer eksperter, at disse årsager typisk er årsager til astma:

  • Arv
  • Hos børn: passiv rygning
  • Overvægt
  • Allergi
  • Virusinfektioner

Behandling af astma

Afhængig af graden af astmaen er typiske behandlingsformer medicinske – f.eks. i form af en spray. Her skal man kontakte en læge, som kan vejlede en i, hvilken medicinsk behandling som evt. er relevant for ens astma. Derudover kan det være en god idé at tabe sig, hvis man lider af overvægt, da dette kan forværre astmaen.  

Er motion en god idé ved astma?

Det korte svar på dette spørgsmål er: ja, motion er bestemt en god idé – også for astmatikere! Dog kan det være en god idé at have medicin med, når man dyrker motion, hvis man får astmaanfald. Ellers er fysisk aktivitet og motion altid anbefalet, også for astmatikere. Motion har nemlig utroligt mange gavnlige effekter for helbredet, som man kan læse mere om her.

Kom i gang med den fysiske træning hos Fysio Bootcamp

En Bootcamp hos Fysio Bootcamp har det udgangspunkt, at der skal være plads til alle – uanset niveau og skavanker. I en Bootcamp får du desuden mulighed for at træne sammen med andre i fællesskab og under vejledning fra en fysioterapeut. Dermed får du en større indsigt i din krop og optimale træningsøvelser til lige præcis dine behov. Derfor kan du komme godt i gang med motion og træningen på en Bootcamp – også som astmatiker.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning