Ensomhed er en stor sundhedsrisiko

***

Del:
Ensomhed

Ensomhed er et større og større problem i Vesten – især blandt unge, viser nyere forskning. Ud over at ensomhed er dårligt for den mentale sundhed og kan resultere i lidelser som stress, depression og misbrug, så er ensomhed også en stor sundhedsmæssig risiko for det fysiske helbred. Derfor er det vigtigt at fokusere på at mindske ensomhed i samfundet, da det ellers kan have konsekvenser for den enkelte og folkesundheden.

Hvornår er man ensom?

Det er svært at komme med en præcis definition på, hvornår man er ensom. Ensomhed er mere en subjektiv følelse, end det er noget, som man kan sætte en klar objektiv definition på. Generelt kan man dog sige, at ensomhed i højere grad handler om dybden af ens relationer, end det handler om antallet af relationer. Det vil sige, at nogle med få, men dybe relationer kan føle sig mindre ensomme end andre med mange, men overfladiske relationer. Den dybe relation giver nemlig meget mere mening tilbage til den enkelte, end den overfladiske relation gør det.

Derudover kan man også fremhæve, at ensomhed handler om, at man ofte ufrivilligt er alene. Hvis man f.eks. gerne vil være sammen med andre mennesker, men ikke oplever, at man har muligheden for det, så vil der ofte være tale om ensomhed. Modsat er der mange, som godt kan lide at være alene, og derfor relativt ofte frivilligt fravælger socialt samvær for at være alene. Her kan man i mindre grad tale om at være ensom, hvis det er en frivillig beslutning af være alene i ny og næ.

Ensomhedens sundhedsmæssige konsekvenser

Typisk har man i folkesundhedsvidenskaben fokus på livsstilssygdomme forårsaget af fedme, rygning og kost som de største trusler for den generelle folkesundhed i Vesten. Imidlertid er ensomhed faktisk en sundhedsmæssig trussel, som ofte er overset. Nye studier peger endda på, at ensomhed faktisk kan være en større trussel imod vores sundhed, end fedme er det. Derfor bør det i højere grad være fokus på den sundhedsmæssige trussel, der ligger i ensomheden.

Helt konkret viser undersøgelser, at socialt stærke individer med stærke sociale relationer har 50 % højere risiko for at leve længere end de ensomme med socialt svage relationer. Faktisk er der lige så mange sundhedsmæssige konsekvenser ved at være ensom som ved at være fast ryger, viser flere undersøgelser.

Ensomhed rammer både unge og ældre

Ensomhed er ved at blive en epidemi i alle aldersgrupper. Mange kan måske have en forestilling om, at det primært er den ældre del af befolkningen, som er ensomme, men faktisk viser det sig at være lige omvendt; en undersøgelse viser nemlig, at unge fylder mest i ensomhedsstatistikerne. Dermed er ensomhed bestemt ikke kun begrænset til bestemte aldersgrupper, men rammer bredt i alle aldre og grupper.

Hvad kan man gøre, hvis man er ensom?

Der er ikke nogen simple løsninger på, hvordan ensomhed kan bekæmpes. Da ensomhed også handler mere om en følelse end objektive forhold, er det også svært at finde generelle løsninger på, hvordan ensomhed kan bekæmpes for den enkelte. Dog findes der nogle råd, som muligvis kan hjælpe til, at man føler sig mindre ensom.

Først og fremmest kan det være en god idé at opsøge et fællesskab med udgangspunkt i en bestemt interesse. F.eks. kan man begynde til badminton, fodbold, skak eller ridning. Dette gør det nemmere at blive en del af et fællesskab, da man har en interesse at være fælles om fra starten. Samtidig kan det også føles mindre akavet at starte i et sådant fællesskab, da udgangspunktet nærmere handler om en konkret interesse, end at man aktivt opsøger et fællesskab pga. ensomhed i sig selv.

Et andet råd kan være at være åben om sin ensomhed. Dette er bestemt mere grænseoverskridende og kræver meget mod, da man stilles i en sårbar position. Ikke desto mindre kan omgivelserne blive opmærksomhed på ens ensomhed, hvilket er en mulighed for at styrke ens relationer. Da ensomhed – som nævnt – mere handler om dybden end antallet af relationer, kan åbenhed hjælpe til, at dybden af ens relationer kan blive styrket.

Træning i fællesskab kan modvirke ensomhed

En Bootcamp fra Fysio Bootcamp foregår i fællesskab i faste hold. Dermed er der også her en mulighed for at komme tæt på hinanden og få nye relationer. At træne sammen er nemlig en oplagt måde at lære hinanden at kende på, hvor man evt. kan finde nye træningsmakkere til fremtidig træning – og, hvem ved, måske også nye venner.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning