Gode arbejdsstillinger – Ergoniske arbejdsstillinger til at undgå skader

***

Del:
Arbjedsstillinger

Forkerte arbejdsstillinger og forkerte løft i arbejdet er årsag til mange overbelastningsskader på ryg og led. Derfor er det vigtigt, at man er bevidst om sine løft og arbejdsstillinger foran computer på ens kontorplads, for at man på denne måde undgår at få ondt i ryg og led. Der vil her følge nogle gode råd til, hvordan du kan indrette din arbejdsplads, så du kan holde mange år uden at have smerter på arbejdet.

De korrekte arbejdsstillinger afhænger af ens job

Hvordan man indretter sine arbejdsstillinger, afhænger af, hvilken type job man udfører. De optimale arbejdsstillinger er f.eks. vidt forskellige, i forhold til om der er tale om stillesiddende arbejde eller arbejde med mange løft og bevægelser i løbet af arbejdsdagen. Derfor vil der også her følge forskellige råd til arbejdsstillinger alt efter arbejdstypen. Fabriksarbejderen, tømreren og den kontoransatte har f.eks. vidt forskellige belastninger i løbet af en arbejdsdag.

Det vigtigste råd i forhold til arbejdsstillinger: variation

For at undgå overbelastningsskader i forbindelse med arbejdet er det vigtigste at have variation i arbejdsstillingerne. Uden variation bruger man nemlig de samme muskelgrupper og belaster de samme led, og dette betyder, at risikoen for overbelastningsskader stiger markant. Derfor skal man sørge for, at arbejdsstillingerne varierer – f.eks. at man bruger forskellige arme til at løfte, eller at man skifter kropsposition foran skærmen på kontoret.

Gode arbejdsstillinger foran computeren

Flere og flere udfører stillesiddende arbejde foran computeren. Selvom man ofte glemmer det, så er det faktisk meget slidsomt for kroppen at sidde foran computeren en hel arbejdsdag. Derfor følger der her nogle gode råd til, hvordan man kan have de rette arbejdsstillinger, når man laver stillesiddende arbejde.

  1. Sørg for variation i arbejdsstillingerne i løbet af dagen. Skift position – her er det især vigtigt at stå op foran computeren, da dette er godt for rygsmerter og desuden også kan øge forbrændingen.
  2. Sørg for at have en ergonomisk korrekt indstilling af kontorstolen, computeren og skrivebordet. Her er det især vigtigt at sidde ret med ryggen og afslappet med skuldrene, så der ikke kommer nakke- eller lændesmerter.
  3. Sørg for at få bevægelse i løbet af arbejdsdagen. Det kan være at gå en lille tur eller at udføre decideret træning sammen med kollegerne, som kan styrke kroppen.

Gode arbejdsstillinger ved fysisk arbejde

Fysisk arbejde med mange løft stiller mange krav til arbejdsstillinger. Selvom det gode ved fysisk arbejde frem for stillesiddende arbejde er, at bevægelse bliver implementeret i jobbet, så kan de mange ensartede løft slide på muskler og især led. Der er mange specifikke råd og hjælpemidler, som kan mindske slitage på kroppen ved fysiske arbejde – dog kan der helt generelt være disse råd til optimale arbejdsstillinger:

  1. Ligesom ved stillesiddende arbejde skal der være variation i arbejdsstillingerne i fysisk arbejde. Det kan f.eks. være ved at foretage forskellige typer løft og at bruge forskellige positioner til af løfte tunge genstande.
  2. Løft hensigtsmæssigt – dvs. at man skal undgå at bøje for meget i ryggen og i stedet bøje ned med knæene og løfte med lårene, når genstande skal løftes fra jorden.
  3. Brug så vidt muligt hjælpemidler, når der skal løftes tunge genstand. Dette gør, at kroppen belastes mindre.

Firmatræning kan modvirke skader på arbejdspladsen

Med en firmatræning fra Fysio Bootcamp kan arbejdspladsen medvirke til, at der kommer færre overbelastningsskader pga. arbejdet. Firmatræningen er indrettet således, at medarbejderne bliver trænet på hold med fysioterapeutisk træning. Dette er både med til at styrke kroppen, at forbedre konditionen og at styrke sammenholdet på arbejdspladsen.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning