Hofteimpingement

***

Del:
Femoroacetabular Impingement. hofteimpingement

Den ultimative guide til at undersøge og behandle hofteimpingement. Også kaldet Femoracetabulær impingement Syndrom

Hofte impingement er en tilstand, hvor man kan opleve smerter dybt i lysken og-/eller hoften, primært lokaliseret til forsiden.

Hofteimpingement, også kendt som femoroacetabulær impingement (FAI), er en tilstand, der kan føre til smerter og ubehag i hoften. Det påvirker mange mennesker, fra atleter til hr. og fru Danmark, og kan have en betydelig indvirkning på dagligdags aktiviteter og livskvalitet. Denne artikel vil guide dig gennem, hvad det helt præcist er, hvordan det diagnosticeres, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

I denne artikel kommer vi til at gennemgå:

Hvad er hofteimpingement?

Der findes 3 typer af hofteimpingement, som alle indgår under fællesbetegnelsen, Femuroacetabulær indlembning. Nemlig: 

3 typer af hofteimpingement

Hoftens anatomi

Hoften er kroppens stærkeste led og mest stabile led. Ligesom skulderleddet er hoften også et kugleled, der kan bevæge sig i 3 alle frihedsgrader. Dog mere begrænset end skulderen, grundet dets stærke ledkapsel, ledbånd og ligamenter.

Anatomisk set består hofteleddet af lårbenshovedet (caput femoris) samt hofteskålen (acetabulum). I hofteskålen har vi en forstørrende ring lavet af brusk (labrum), som har til formål at forstørre hofteskålen, fordele den daglige trygbelastning, samt at skabe det nødvendige undertryk, som holder lårbenet fast i hofteskålen.

Ved hofteimpingement kommer bruskringen (labrum) i klemme, grundet ekstra knoglevækst langs kanten af hofteskålen eller lårbenshovedet. Denne knoglevækst kaldes “osteofytdannelse” og kan ud over selve afklemningen også resultere i en ujævnt kontakt mellem hofteleddets dele, og en eventuelt tilhørende beskadigelse af ledbrusken. 

Symptomer på hofteimpingement

Ved hofteimpingemente vil du ofte opleve langsomt tiltagende smerter i hofte/lyskeområdet, men kan ligeledes opleves som kraftige, dybe jag i lysken. Symptomerne på hofteimpingement kan f.eks. være:

Årsager til hofteimpingement

Hofteimpingement kan være medfødt, hvilket betyder, at nogle mennesker er født med en hofteform, der disponerer dem for tilstanden. Det kan også udvikles som følge af aktiviteter, der involverer gentagne bevægelser af hoften, som ses hos atleter, der dyrker sportsgrene såsom fodbold, hockey, og ballet.

Diagnosticering af Hofteimpingement

For at diagnosticere dette vil en læge typisk starte med en fysisk undersøgelse, herunder specifikke bevægelsestests, der kan fremprovokere symptomer. Billedbehandlingsteknikker såsom røntgen eller magnetisk resonansbilleddannelse (MR) kan anvendes for at få et klart billede af hoftens struktur og identificere eventuelle abnormiteter.

Behandling

Behandlingen af hofteimpingement fokuserer på at lindre smerter og forbedre hoftens funktion. Behandlingsmulighederne inkluderer:

Forebyggelse & livsstilsændringer

Selvom det ikke altid er muligt at forebygge hofteimpingement, kan visse livsstilsændringer bidrage til at reducere risikoen og forbedre symptomerne. Dette inkluderer:

Træningsprogram for hofteimpingement

Hamstring Curl har en god effekt på hofteimpingement, da den styrker baglårene. 

Lig på ryggen med hældende hvilende i slyngetrænerens håndtag. Løft ryggen fri fra gulvet og træk hælene så tæt på bagdelen som muligt på en udånding. Indånd og stræk benene ud igen, hvorefter hoften sænkes tilbage til underlaget.

Som i al anden styrketræning, skal du også i Hamstring Curl forsøge at nå til dit eget udmatttelsespunkt, for optimal effekt. Som udgangspunkt kan du forsøge at lave øvelsern 3 x 10 gentagelser, med fokus på optimal udtrætning af din læg- og baglårsmuskler. Undersøg selv hvor mange gentagelser du kan lave i hvert sæt for det bedste resultater.

Selvom det ikke altid er muligt at forebygge hofteimpingement, kan visse livsstilsændringer bidrage til at reducere risikoen og forbedre symptomerne. Dette inkluderer:

Konklusion

Hofteimpingement er en tilstand, der kan føre til betydelig ubehag og begrænsning af aktiviteter, men med den rette diagnose og behandling, er det muligt at forvalte symptomerne effektivt. Hvis du oplever symptomer på hofteimpingement, er det vigtigt at søge proffessionel hjælp. Vi er altid klar til at hjælpe dig her.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

’Junkfood eksperimentet’. Hvor farligt er junkfood for kroppen?

Sådan kan du forlænge levealderen: Ni gode råd fra ”Gopler ældes baglæns”

Fordele og ulemper ved vegetarisk kost

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning