Hovedpine

***

Del:
En kvinde der sidder i mørke og har hovedpine

Hovedpine er en så hyppig lidelse, at langt de fleste formentlig har prøvet at have en eller anden form for hovedpine i løbet af livet. Således viser undersøgelser, at 80 % af alle i løbet af et år på et tidspunkt har hovedpine. At have ondt i hovedet en sjælden gang imellem er derfor helt normalt, men der er dog også nogle, der i meget invaliderende grad har hovedpine, som påvirker deres funktion i hverdagen.

Hvorfor får man hovedpine?

Der kan være mange årsager til at have ondt i hovedet. En af de oplagte er f.eks. tømmermænd; mange har nok prøvet at have en meget anstrengende hovedpine efter et nytår eller en julefrokost med for meget alkohol. En sådan smerte i hovedet er ret let at finde årsagen til, men imidlertid findes der også mange andre typer hovedpine, hvor det er langt sværere at finde den klare årsag. Ellers er de typiske årsager til ondt i hovedet følgende:

  • Stress
  • Manglende nattesøvn
  • Dårlige og ensartede arbejdsstillinger
  • Sekundære årsager: sygdom og feber, hovedskade, bivirkninger fra medicin mm.

Der findes altså mange grunde til hovedpine, men den forbigående hovedpine – som kan ramme mange – er typisk pga. stress, anspændthed og manglende nattesøvn.

Hovedpinetyper: spændingshovedpine og migræne

Der findes flere forskellige hovedpinetyper, hvoraf nogle er hyppige, mens andre er mere sjældne. Nogle typer er f.eks. klyngehovedpine, spændingshovedpine og migræne. I dette indlæg vil der være fokus på spændingshovedpine og migræne, da dette er de to typer, som rammer langt flest.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den langt hyppigste type hovedpine. Undersøgelser anslår, at op imod 70 % rammes af spændingshovedpine i løbet af deres liv. Som det nok afsløres i navnet, så skyldes spændingshovedpine spændinger i kroppen, især i nakken. Årsagen er typisk dårlig søvn og dårlige arbejdsstillinger, som igen kan være forårsaget af stress, og at man er anspændt.

Migræne

Migræne er en mere kompliceret type hovedpine end spændingshovedpine, som også er meget mere omfattende og invaliderende, end spændingshovedpine er det. Migræne kan give anfald, som kan vare i lang tid og være særdeles invaliderende. De kan resultere i kvalme/opkastninger og overfølsomhed over for lyd og lys, hvor man næsten ikke kan være i sig selv. Da migræne er en kompliceret lidelse, kræver den typisk specialiseret behandling og grundige undersøgelser.

Hvad kan du gøre, hvis du lider af hovedpine?

Hvis du lider af migræne og meget invaliderende hovedpine, er det nødvendigt med behandling fra eksperter. Hvis du derimod kun relativt sjældent lider af hovedpine, men alligevel gerne vil undgå den, så findes der en række faktorer, som kan hjælpe dig.

Før og fremmest er det vigtigt at få nok nattesøvn, da for lidt nattesøvn kan give dig ondt i hovedet. Derudover er det en god idé at holde pauser fra skærme, hvis en stor del af din dag foregår foran skærme i en eller anden grad. Hvis årsagen til din smerter i hovedet er mange spændinger, kan afspændingsøvelser hjælpe dig. Her kan du med fordel få gode råd fra en fysioterapeut.

Kost og motion kan også have en betydning for hovedpine. Det er vigtigt at spise den rigtige kost, ligesom regelmæssig motion også er vigtigt. Et træningsforløb kan her hjælpe dig, og en kostplan kan også være en god idé i den sammenhæng.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

’Junkfood eksperimentet’. Hvor farligt er junkfood for kroppen?

Sådan kan du forlænge levealderen: Ni gode råd fra ”Gopler ældes baglæns”

Fordele og ulemper ved vegetarisk kost

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning