Iskiasnerven og iskiassmerter

***

Del:
Smerter i iskiasnerven

En nerve, som er forbundet med mange smerter og fysioterapeutisk behandling, er iskiasnerven. Det er den længste nerve i kroppen, og den strækker sig helt fra lænden og ned til foden. Mange kan opleve smerter i iskiasnerven, som typisk viser sig ved jagende smerter i benene eller sågar følelsesforstyrrelser og en fornemmelse af, at benet sover. Især en lidelse som diskusprolaps kan resultere i store iskiassmerter, som kan være meget invaliderende.

Hvor sidder iskiasnerven?

Som nævnt er iskiasnerven den længste nerve i kroppen. Både i venstre og højre ben har du en iskiasnerve, som løber ned fra lænden og videre i baglåret og helt ned i foden og tæerne. På sin vej ned igennem benet forgrener den sig rundt i bagbenet og -låret. Nervernes funktion er helt grundlæggende at sende signaler fra hjernen rundt om i kroppen, så du kan foretage de nødvendige bevægelser. Dette er også iskiasnervens funktion, som sender signaler til f.eks. benene og fødderne, så du kan bevæge dig, mens nerven også aktiverer følesansen, så du kan føle smerte og kulde og varme i dine ben og fødder.

Hvorfor opstår iskiassmerter?

Iskiassmerter kaldes også bare for ”iskias”, som du måske har hørt om. Årsagerne til iskiassmerter kan deles op i tre grunde:

  • Der kan være pladsmangel i din lænd, hvilket klemmer på iskiasnerven. Grunden til dette kan være en diskusprolaps, udbuling på disken eller slidgigt
  • Stivhed og arvæv i iskiasnerven. Det kan komme pga. inflammation i iskiasnerven, følger efter en diskusprolaps eller følger efter en rygoperation
  • En medicinsk sygdom kan også være grund til iskiassmerter

Før den fysioterapeutiske behandling starter, er der derfor vigtigt, at grunden til dine iskiassmerter bliver klarlagt. Der skal derfor foretages en grundig undersøgelse, så du kan finde ud af, hvad der helt præcist skal gøres, for at smerterne i iskiasnerven kan behandles.

Hvordan føles iskiassmerter?

Iskiassmerter kan både vise sig som ubehagelige jagende smerter, mens de også modsat kan mærkes ved, at benene sover eller er følelsesforstyrrede. Det skyldes, at der være en iskiasnerve i klemme, hvilket skaber de ubehagelige fornemmelser af smerte eller følelsesløshed. Smerten kommer især til udtryk i områder som ballen, lænden og baglåret, men smerten kan også sprede sig helt ned til fødderne. Det særlige ved iskiassmerter er, at smerterne viser sig i bagsiden af benet.

Behandling

Behandling af iskiassmerter kræver en undersøgelse af din iskias for at klarlægge, hvad den præcise årsag til smerterne er. Fysio Bootcamps fysioterapeuter kan hjælpe dig med at finde årsagen til dine problemer med din iskias. Generelt anbefales det at bruge fysioterapi ved smerter i iskiasnerven, da der her kan arbejdes med at få kroppen styrket og bevæget. I langt de fleste tilfælde er fysioterapi f.eks. en bedre idé end en operation ved iskiassmerter.

Fysio Bootcamp – træning tilpasset dine iskiassmerter

Fysio Bootcamp tilpasser træningen på vores bootcamp, så de passer til dit niveau og din aktuelle tilstand. Det er en rigtigt god idé at være aktiv, hvis du har iskiassmerter, da det kan være med til at få gang i ryggen igen og dermed få lindret smerterne i benene og lænden. Fysio Bootcamp bruger professionelle fysioterapeuter, som derfor har en stor faglig indsigt og viden om, hvordan træningen skal indrettes, så dine iskiassmerter bliver lindret og afhjulpet.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning