’Junkfood eksperimentet’. Hvor farligt er junkfood for kroppen?

***

Del:
burger, bacon, snack

Burger, pomfritter, pizza og hot dogs. Alle madretter, som kan få tænderne til at løbe i vand, men også madretter som desværre er enormt usunde for os. Det høje fedt- og saltindhold i disse madvarer er farligt for vores kroppe, hvis vi spiser det over en længere periode. Men hvor farligt er junkfood helt præcist for os? Det undersøges i TV2-dokumentaren ”Junkfood eksperimentet”, hvor fire kendte danskere i tre uger skal leve af junkfood for at vide ud af, hvordan det påvirker deres kroppe.

Hvorfor er junkfood farligt for kroppen?

Vi ved alle, at junkfood – f.eks. pizza, burger, pomfritter osv. – er dårligt for kroppen. Men hvorfor er det egentlig helt præcist, at junkfood er så usundt? Nogle af grundene til, at junkfood er dårligt for kroppen, er bl.a.:

  • Højt saltindhold. En af de primære årsager til, at junkfood er så dårligt for kroppen, er faktisk det høj saltindhold. Især forarbejdet kød har et enormt højt saltindhold. For meget salt i kroppen kan resultere i forhøjet blodtryk og øge risikoen for blodpropper.
  • Fedt. Junkfood har typisk et meget højt fedtindhold. Fedt i maden er med til at øge åreforkalkning, ligesom det øger risikoen for overvægt og fedme markant. Derudover øger fedt også risikoen for diabetes, især hvis der er tale om det farlig brune fedt.
  • Sukker. Selvom man mere tænker på fedt end sukker, når man taler om junkfood, så er der alligevel ofte et relativt højt sukkerindhold i junkfood. F.eks. i dressing og bollen i en burger.
  • Kalorier. Sidst, men ikke mindst er det høje kalorieindhold i junkfood farligt for kroppen. Ved blot at spise en portion med junkfood når man ofte kaloriemængden for en hel dag.

Hvorfor er det, at nogle bliver så afhængige af junkfood?

Junkfood kan for nogle være ekstremt afhængighedsskabende. Faktisk har en undersøgelse påpeget, at junkfood kan være lige så afhængighedsskabende som narko, selvom dette er omdiskuteret. Lysten efter junkfood rammer centre i hjernen, som skaber en enorm trang og afhængighed efter den usunde mad.

Helt specifikt er det især den såkaldte krybdyrhjerne, som bliver aktiveret hos nogle, når de dufter eller ser junkfood. Dette område af hjernen er en af de ældste og styrer trangen til bl.a. sex og føde. Krybdyrhjernen mangler impulskontrol, så derfor virker junkfood meget fristende for at tilfredsstille ens umiddelbare behov og lyster.

Overvægtige bliver ofte udskammet, og synet på dem er, at deres overvægt er selvforskyldt. Dog er dette ikke sandt, da generne og det de usunde tilbud i det omkringliggende samfund har en kæmpe betydning for ens risiko for at blive overvægtige. Nogle er f.eks. mere genetisk disponerede for at blive afhængige af junkfood, hvilket øger risikoen for at blive overvægtig markant.

Hvad viste ”Junkfood eksperimentet”?

”Junkfood eksperimentet” bekræfter alle de farer, der er ved at spise meget junkfood. Og faktisk var nogle af resultaterne værre, end eksperterne havde troet. Især en af deltagerne i eksperimentet – Johnny Hansen, forsanger i Kandis – viste sig at blive langt mere usund af tre ugers kost bestående af udelukkende junkfood. Med en vægt på 120 kg., dårlig form og en kost bestående af en del junkfood i hverdagen i forvejen havde han heller ikke det bedste udgangspunkt før eksperimentet.

Generelt sås der hos deltagerne en stærkt bekymrende stigning i bl.a. farlige tarmbakterier, forstoppelse, fedtprocent og farligt brunt fedt, vægt og mange, mange andre usunde faktorer. Det er også værd at bemærke, at eksperimentet med junkfood kun varede i tre uger – hvis det f.eks. havde varet i et år eller mere, havde konsekvenserne været langt værre.

Hvad kan man lære af ”Junkfood eksperimentet”?

”Junkfood eksperimentet” bekræfter mange af de fordomme, som vi har om junkfood og dens farer for kroppen. Eksperimentet viser også, hvordan nutidens samfund med den mange tilbud om dårlig og usund mad er en stor fare for vores folkesundhed. Derfor skal den sunde og varierede kost prioriteres i hverdagen med masser af grøntsager og lav mængde af farligt fedt, salt og sukker. En kostplan fra Fysio Bootcamp kan hjælpe dig med dette, så du kan få en sundere og stærkere krop.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning