KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom)

***

Del:

KOL (forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en sygdom i lungerne, som i alvorlig grad nedsætter lungefunktionen. Over 400.000 danskere anslås at lide af denne lungesygdom, så det er en lidelse, som er relativt udbredt. Sygdommen er kronisk og kan derfor ikke helbredes, men heldigvis findes der mange behandlingsformer, som kan gøre livet med KOL bedre. Herunder er fysisk aktivitet og sund livsstil vigtige elementer i et godt liv med KOL.

Hvad er KOL?

KOL findes i mange sværhedsgrader. For nogle er der omfattende vejrtrækningsbesvær, hvilket gør hverdagen utroligt vanskelig. Andre er langt mindre genereret af sygdommen. Generelt viser sygdommen sig ved en forsnævring af luftvejene, hvilket betyder, at der skal bruges flere kræfter på at trække vejret. Det ses især under fysisk aktivitet, hvor kroppen har brug for mere ilt og derfor kræver en hårdere vejrtrækning. Fysisk krævende aktiviteter – som f.eks. at gå op ad en trappe – kan derfor være svære for patienter med denne type lungesygdom.

Hvorfor opstår KOL?

Tidligere blev KOL kaldt for ’rygerlunger’. Det er der en ganske klar grund til, da ca. 80 % af tilfældene skyldes rygning. Dog er man gået væk fra betegnelsen, da der også kan være mange andre grunde til denne type lungesygdom end rygning. Imidlertid skyldes langt de fleste KOL-tilfælde i Danmark rygning. Luftforurening kan være en anden årsag til, at nogle udvikler sygdommen, men det er en langt mere sjælden årsag end rygning.

Behandling

Som nævnt kan KOL ikke helbredes, da det er en kronisk lidelse. Der findes dog behandlingsmuligheder, som kan gøre livet og hverdagen med med sygdommen langt bedre. Der er medicinsk behandling, og for nogle er det nødvendigt med iltapparat. Livsstil og motion er andre vigtige faktorer til et liv med KOL, der skal fokuseres på for at forbedre lungefunktionen.

Livsstil og motion for KOL-ramte

Da rygning er en væsentlig årsag til de fleste KOL-sygdomme, er rygestop en meget vigtig del af forebyggelse af forværring af lungernes funktion. Derudover kan motion og sund livsstil også være med til, at sygdommen ikke udvikler sig til det værre. Grunden til dette er, at fysisk aktivitet er med til, at lungernes funktion bliver bevaret og styrket, og at motion i det hele taget har utroligt mange gavnlige effekter for helbredet (læs f.eks. om disse her).

En Bootcamp kan hjælpe dig i gang med motion i hverdagen

Har du svært ved at komme i gang med motion i hverdagen, eller mangler du konkrete øvelser og råd fra en fysioterapeut til motion, hvis du har KOL? I så fald er en Bootcamp fra Fysio Bootcamp bestemt værd at overveje. Du træner i den frie natur i frisk luft i fællesskab med andre deltagere under vejledning fra en fysioterapeut. Dermed får du råd til relevante øvelser, som passer til dine behov og målsætninger. Dette er en god metode til at komme i gang med fysisk aktivitet.  

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning