Kolesterol

***

Del:
Et billede af forskellige pølser, oste, kiks og chips

Du har nok hørt om kolesterol før. Højest sandsynligt har du også hørt, at det er dårligt for sundheden og helbredet, og at kolesteroltallet helst skal sænkes. Men hvad er det nu, at det helt præcist er, og hvorfor er det, at det har en negativ betydning for din sundhed og helbred? Og hvad kan du selv gøre for at sænke dit kolesteroltal? Det vil dette indlæg fokusere på.

Hvad er kolesterol?

Kort fortalt er kolesterol fedtstoffer i dit blod. Det opdeles typisk i to kategorier; godt kolesterol og dårligt kolesterol. Det gode hedder HDL-kolesterol, mens det dårlige hedder LDL-kolesterol. HDL-kolesterolet er godt, da det nedsætter risikoen for hjerte- og karsygdomme. Modsat er LDL-kolesterolet dårligt, fordi det øger risikoen for hjerte- og karsygdomme. Den samlede mængde af kolesterolet i blodet kaldes for ’totalkolesterol’. Det er denne, som kan være forhøjet, og derfor kan udgøre en sundhedsrisiko.

Hvad er konsekvenserne ved et for højt kolesteroltal?

Det er forsimplet blot at sige, at kolesterolet er dårligt for helbredet, da det gode kolesterol jo har en beskyttende funktion. Det er især LDL-kolesterolet, som har en negativ indflydelse på helbredet, og som skal sænkes. Ved et for højt kolesteroltal er der øget risiko for åreforkalkning, da der kan ophobe sig kolesterol i blodårerne, som kan skabe åreforsnævring. Åreforkalkning kan resultere i farlige sygdomme, og derfor skal det bestemt undgås. Nogle af sygdommene er f.eks.:

  • Blodpropper – f.eks. i hjernen og i hjertet
  • Dårligt kredsløb i ben
  • Hjertekrampe

Hvad er årsagerne til forhøjet kolesteroltal?

Selvom der kan være genetiske årsager til et højt kolesteroltal, skal mange af årsagerne findes i livsstilen. Nogle af de helt klare risikofaktorer for forhøjet kolesterol er nemlig rygning, overvægt, manglende motion, alkohol og for fed kost. Derfor er livsstilsændringer en vigtig metode til at undgå og forebygge forhøjet kolesteroltal. Samtidig kan motion øge niveauet af det gode kolesterol, nemlig HDL-kolesterolet. Livsstilsændringer er derfor meget vigtigt for at behandle for meget kolesterol.

Hvad kan du selv gøre for at forbedre dit kolesteroltal?

Der findes medicinsk behandling til forhøjet kolesterol, men i dette indlæg vil der i stedet være fokus på, hvilke livsstilændringer som kan hjælpe dog til at få et bedre kolesteroltal. Grundlæggende er der følgende råd:

  • Kost: følg de officielle kostråd. Kosten kan generelt have en positiv indflydelse på at sænke det dårlige kolesterol. Især fiber i kosten har en positiv betydning.
  • Rygning: undgå for alt i verden rygning
  • Motion: dyrk regelmæssig motion, helst mindst 30 min. om dagen. Implementer f.eks. motion i hverdagen såsom at cykle på arbejde, så motion bliver en naturlig del af dagligdagen
  • Vægt: undgå overvægt, da dette øger risikoen for det dårlige kolesterol
  • Søvn: få nok søvn
  • Alkohol: drik ikke mere end den anbefalede mængde, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Fysio Bootcamp kan hjælpe dig med livsstilsændringer

Hvis du ønsker at ændre din livsstil, så er Fysio Bootcamp klar til at hjælpe dig. Vores uddannede fysioterapeuter har stor erfaring med at hjælpe med livsstilsændringer, både i forhold til kost og motion. Vi har mange forskellige tilbud, som kan være med til at give dig en bedre sundhed og livsstil. F.eks. har vi Bootcamps, hvor du træner i hold under vejledning fra en professionel fysioterapeut. Derudover kan vi også udarbejde kostplaner, ligesom vi kan tilbyde online træningsforløb tilpasset din situation og målsætning.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning