Kost

***

Del:
Et billede af sund kost og bælgfrugter

Der findes næppe et emne, der er så mange forskellige holdninger til og perspektiver på som kost. Kost er et meget bredspektret område, som både handler om ideologi og sundhed. Derfor kan det være meget uoverskueligt for den enkelte at finde ud af, hvad den rette kost er – og det helt generelle svar på dette spørgsmål findes nok heller ikke. Hvad den rigtige kost for den enkelte er, handler både om niveauet af fysisk aktivitet, målsætning og den enkeltes krops opbygning. Derfor vil der i denne artikel være fokus på forskellige overvejelser og perspektiver på kost frem for et konkret svar på, hvad den rigtige kost helt generelt er.

Kostråd – et uoverskueligt felt

Keto, stenalderkost, plantebaseret kost, kolesterolsænkende kost, 5:2-kuren. Du har nok hørt om disse forskellige retninger inden for kostråd, som alle påstår at have fundet svaret på, hvordan den helt optimale kost ser ud for dig. De forskellige retninger inden for kost påstår ofte, at det at følge deres kostråd vil forandre dig til det bedre – både i forhold til fysisk sundhed og mental velvære. Sjældent er det dog så simpelt, og for mange kan det være en stressfaktor at følge kostrådene i hverdagen.

De officielle kostråd

En simpel og ligetil tilgang til kostråd er De officielle kostråd. Frem for at være en konkret kostplan, som du slavisk skal følge, er de officielle kostråd i stedet nogle generelle råd til, hvordan du kan spise mere sundt i hverdagen. De officielle kostråd er udarbejdet af Fødevarestyrelsen, og udover at være gode for din sundhed er kostrådene også gode for klimaet. Der er følgende syv råd i Fødevarestyrelsens kostråd:

  • Spis varieret og planterigt – og ikke for meget
  • Spis flere frugter og grøntsager
  • Begræns mængden af kød – og vælg bælgfrugter og fisk som kilde til protein
  • Vælg mad med fuldkorn
  • Brug planteolier og fedtfattige mejeriprodukter
  • Spis mindre sødt, salt og fed mad
  • Drik vand for at slukke tørsten

Fordelen ved de officielle kostråd er, at de giver et godt fingerpeg om, hvordan du kan leve sundt i hverdagen. Ulempen er, at der ikke er en konkret kostplan – altså hvor meget du helt konkret i løbet af en dag skal spise af kød, grøntsager, sødt osv. Imidlertid vil de officielle kostråd for rigtigt mange være en god tommelfingerregel til en hverdag med sund kost.

De mange myter om kost

Du har nok hørt mange af de myter om kost, som florerer i medierne. En af dem er f.eks., at sukker er lige så afhængighedsskabende som narko. Denne påstand er der stor uenighed om blandt forskere, men flere forskere mener, at der er en forkert påstand. Samtidig har kulhydrater og gluten også været meget udskældt, og flere kure og kostråd har fokuseret på, at kulhydrater og gluten skal begrænses meget i den daglige kost. Det er dog sjældent så simpelt, og i mange tilfælde vil det faktisk være en ulempe at spise glutenfrit.

Derfor er det en god idé at undgå for mange regler og forbud, når du skal lave en kostplan. Selvfølgelig kan der være bestemte årsager til, at du skal følge en konkret kostplan med baggrund i sygdomme som glutenallergi, diabetes og laktoseintolerans. Det kan også være, at du af ideologiske årsager f.eks. ikke spiser kød og mælkeprodukter. Men hvis du ikke har sådanne præferencer, så kan du med fordel i stedet fokusere på at følge de officielle kostråd.

Få styr på dit kalorieindtag og madvaner

Fedme og overvægt er i dag blevet et enormt stort problem i hele Vesten. Faktisk er over halvdelen af danskerne overvægtige, og andelen af overvægtige bare stiger og stiger. Selvom der er stor forskel på sundheden hos overvægtige, så er overvægt og fedme forbundet med mange livsstilssygdomme. Hvis du er overvægtig, er det derfor en god idé at fokusere på at begrænse antallet af kalorier i kosten og at fokusere på at dyrke mere motion i hverdagen.

Et andet godt råd er at få styr på dine madvaner. F.eks. kan det være, at du helt ubevidst spiser for mange mellemmåltider og små snacks i løbet af en dag. Selv små ændringer kan her have en indflydelse på vægttab. Faktisk kan så lidt som en småkage dagligt betyde, at du i løbet af et år tager op til 5 kg. på! En anden oplagt ændring i hverdagskosten er at erstattet sukkerholdige drikke (som juice og sodavand) med vand.

Få udarbejdet en personlig kostplan

Har du konkrete mål med kostændringer, kan det være en god idé at få udarbejdet en skræddersyet kostplan fra eksperter. Fysio Bootcamp kan udarbejde en kostplan til lige akkurat dit behov – om den så handler om at holde vægten, at tabe sig eller at opbygge muskelmasse. Kostplanerne er lavet af eksperter, som har stor viden om og erfaring med hjælpe folk med træning og kostplaner.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning