Nedsunken forfod (forfodsfald)

***

Del:
Et billede af en nedsunken forfod indefra

Vi bruger vores fødder utroligt meget i løbet af en dag. Når vi går rundt, eller når vi dyrker motion, så er vores fødder helt grundlæggende for aktiviteten. Derfor er føddernes velvære også fundamentalt for, at vores hverdag kan fungere, og at vi kan få det ud af hverdagen, som vi vil. Desværre er der nogle lidelser, hvor fødderne og tæerne gør meget ondt, hvilket resulterer i, at motion og bevægelse bliver smertefuldt. En af de lidelser er ’nedsunken forfod’ eller ’forfodsfald’.

Hvad er en nedsunken forfod?

For at forstå hvad en nedsunket forfod er, skal du kende til fodens normale opbygning: vores fod har to buer, 1) en bue på langs af foden (den såkaldte ’svang’) og 2) en bue på tværs af forfoden. Hvis buen på langs af foden er faldet sammen, så hedder lidelsen ’platfod’. Derimod hedder lidelsen ’nedsunken forfod’, hvis buen på tværs af forfoden er sunket sammen. Nedsunket forfod kaldes også ’forfodsfald’, mens den latinske betegnelse er ’metatarsalgia’.

Hvad er symptomerne på nedsunket forfod?

Da nedsunken forfod ændrer din fodstilling, så kan der bestemt være ubehag ved at gå eller at løbe, hvis du har denne lidelse. Da buen i forfoden så at sige er kollapset ved nedsunken forfod, så øges trykket på de tre midterste fødder, hvilket gør, at der kan komme hård hud på disse fødder. Derudover kan symptomerne også være sovende eller følelsesløse tæer, da der også kommer et større tryk på nerverne på de midterste fødder. Trykket på nerverne kan også vise sig i mange smerter i forfoden.

Hvad er årsagerne til nedsunket forfod?

Nedsunken forfod kommer især med alderen. Ellers er løbere og folk, som enten går eller står meget i deres hverdag, i risikogruppen for at få nedsunken forfod. En anden markant årsag til lidelsen er forkert fodtøj, som strammer for meget, eller som er for småt. Andre grunde kan være genetiske årsager eller en lidelse som gigt.

Behandling af nedsunken forfod

Der findes forskellige muligheder for behandling af nedsunken forfod. En af mulighederne er en operation, men i denne artikel vil der mere være fokus på fysioterapeutisk behandling og fodtøj. Nogle af behandlingsmulighederne er disse:

  • Sørg for at have fodtøj, som passer dig godt. Det vil sige, at det ikke må være for stramt eller for småt. Det er især vigtigt ved løbesko, da der her kommer et hård tryk på forfoden under løb
  • Få evt. speciallavede sko
  • Få evt. indlæg til dit fodtøj, som er lavet specielt til nedsunket forfod
  • Behandling og vejledning fra fysioterapeut

Fysio Bootcamp er klar til at hjælpe dig

Hvis du har brug for hjælp til øvelser og fysioterapeutisk behandling af en nedsunken forfod, så kan du med fordel kontakte os. Vi har lang erfaring med fysioterapi, og derfor kan vi give kompetent råd og behandling. Samtidig kan vi også tilrettelægge specifikke træningsforløb til dig, som tager højde for dine smerter og begrænsninger i mobiliteten ved nedsunket forfod.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning