Okklusionstræning – fordele og ulemper

***

Del:
okklusionstræning

Selvom okklusionstræning ikke er blevet en voldsomt populær trend rundt om i fitnesscentrene, så er det stadig en træningsform, som vinder mere og mere frem. Det er da også en træningsform, der har mange fordele, når det kommer til muskelvækst (hypertrofi) og skånsom træning. Dog er det også en træningsform, hvor man skal være bevidst om, hvordan den udføres, så den ikke resulterer i store skader.

Hvad er okklusionstræning?

Okklusionstræning (som også kaldes KAATSU-træning) er en træningsform, hvor man delvist lukker for blodgennemstrømningen til de muskelområder, som trænes, med bånd og elastikker. Den begrænsede blodgennemstrømning betyder, at der ophober sig blod og signalstoffer i musklen, som ellers normalt ville forsvinde fra musklen under normal styrketræning. Dette betyder, at muskelvæksten bliver accelereret under okklusionstræning – selv under lav belastning.

Typisk skal man, når man vil have større eller stærkere muskler, træne med en vis belastning i forhold til ens maksimale løft. I okklusionstræning kan man nøjes med at løfte 20-50% af ens maksimale løft og samtidig opnå gode resultater i muskelvækst (som også kaldes hypertrofi). Undersøgelser viser, at der med relativ kort tids træning kan komme hurtige resultater med okklusionstræning.

Hvad skal man være opmærksom på i okklusionstræning?

Det, som man især skal være opmærksom på i okklusiontræningen, er at undgå, at der ikke er for stor afklemning af musklerne, så båndet skal ikke strammes for meget. Modsat skal der heller ikke for lidt afklemning, da man i så fald ikke får det store ud af denne træningsform.

For stor afklemning hindrer ilttilførslen til musklerne, hvilket kan være farligt. Derfor anbefales det at få vejledning af en ekspert i okklusionstræning før træning.

Samtidig kan der være en risiko ved okklusionstræningen, hvis man lider af forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer, da der kan ske en pludselig forhøjelse af blodtrykket, når afklemningen fjernes. Det er ikke helt konkluderet i forskningen, om der er en fare forbundet med denne træningsform i tilfælde af disse sygdomme, men i hvert fald skal man være opmærksom på det.

Hvad er fordelene ved denne træningsform?

Fordelene ved okklusionstræning er mange. Bl.a. er der disse fordele:

  • Træningsformen er effektiv til muskelvækst, og der kan opnås hurtige resultater med lav vægtbelastning
  • Det er en relativt skånsom træningsform, da der er lav belastning. Derfor er den også god til genoptræning og som supplement til tung styrketræning
  • En undersøgelse har vist, at okklusionstræning er god til genoptræning af springerknæ
  • Det kan være en mere motiverende træningsform for mange, da kroppen ikke bliver så hårdt belastet som under hård styrketræning

Hvad er ulemperne?

Selvom der er mange fordele ved okklusionstræningen, er der dog også en del ulemper i forhold til klassisk styrketræning:

  • Umiddelbart ser det ikke ud til, at sener og knogler bliver styrket på samme måde som under styrketræning
  • Det lader også til, at muskelstyrken ikke bliver øget i samme grad som muskelmassen under okklusion
  • Der er begrænsede muligheder for at bruge træningsformen på kroppen – den passer bedste til ben- og armtræning
  • Den kræver en vis grad af ekspertise for at kunne udføres optimalt.

Konklusion: okklusionstræning kan – med forbehold – anbefales

Okklusionstræning har fordele, da det både er en effektiv træningsform, som også er skånsom over for led og sener. Derfor kan den med fordel bruges – dog nok mest som et supplement, da den ikke er samme effektivitet i forhold til knogle- og senevækst som ved muskelvækst. Det anbefales kraftigt at få vejledning fra en ekspert eller erfaren udøver af okklusionstræning for at sikre korrekt udførelse. Ved hjerteproblemer og forhøjet blodtryk og andre skal man også være varsom med at gå i gang med træningen. Forhør dig i så fald hos din læge, om det er en god idé at udføre denne træningsform.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning