Sarkopeni: Tab af muskelmasse hos ældre mennesker

***

Del:
Sarkopeni

Fra omkring 25 år begynder man at tabe muskelmasse. Især efter 50-årsalderen falder muskelmassen relativt kraftigt, og en 80-årig vurderes at have omkring 30% mindre muskelmassen end et ungt menneske i 20’erne. Tab af muskelmasse som ældre kaldes også ’sarkopeni’. Selvom det delvist er uundgåeligt at tabe muskelmasse, som man ældes, kan meget af muskelmassen vedligeholdes med regelmæssig motion og sund kost. Især styrketræning har en positiv indvirkning på opretholdelsen af muskulaturen som ældre.

Hvad er sarkopeni?

Sarkopeni henviser til den fysiske udfordring, at ældre mennesker mister en så stor muskelmasse, at gøremål i hverdagen bliver vanskelige. Selvom det er forventeligt, at en vis mængde muskelmasse forsvinder med alderen, er der nogle, som mister en så betragtelig mængde muskelmasse, at bare det at rejse sig og gå bliver svært. Det vurderes af Sundhedsstyrelsen, at op imod 50 % af danskere over 80 år lider af sarkopeni i en eller anden grad.

Hvad er symptomerne på sarkopeni?

Sarkopeni viser sig gradvist ved mindre kropslig styrke. Bl.a. kan det blive sværere at holde om tunge genstande, og det kan være besværligt at rejse sig fra en siddende stilling. Balancen kan også blive dårligere, hvis man mister meget muskelmasse, hvilket øger risikoen for faldulykker. Dermed er hverdagsaktiviteter generelt svære ved sarkopeni, hvorfor man bestemt skal prioritere at gøre noget ved lidelsen.

Kost, motion og styrketræning er løsningerne

Når man taber muskelmasse som ældre, er det helt essentielt at fokusere på sund kost, motion og styrketræning. Især styrketræning har vist sig at have en positiv effekt på opbygning af muskelmasse hos ældre. Undersøgelser viser bl.a., at ældre har lige så gavnlig effekt af styrketræning, som unge har det. Desuden kan en mere proteinrig kost også hjælpe på at forebygge sarkopeni.

Bootcamp og kostplan fra Fysio Bootcamp kan forebygge tab af muskelmasse

En Bootcamp er et træningsforløb udendørs på hold, som er styret af en fysioterapeut. Dermed kan du som ældre her få vejledning til øvelser, som kan styrke dine muskler og derfor forbedre din evner i hverdagen. Derudover kan en kostplan fra os tilpasses dine behov, så du f.eks. kan få mere protein i kosten til at opbygge stærkere muskler.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning