Skader i korsbånd

***

Del:
Korsbåndsskade som undersøges nærmere

Korsbåndsskader er en af de mest almindelige ledbåndsskader. Årligt er der omkring 3000 operationer, hvor der indsættes et nyt korsbånd. Typisk kræver korsbåndsskaber lang genoptræning og ofte også en operation, for at man kan komme tilbage til sit tidligere niveau før skaden. Korsbåndsskader sker typisk i forbindelse med sportsaktiviteter, hvor der er mange vrid og retningsskift, men der kan også ske korsbåndsskader under helt almindelige dagligdagsaktiviteter.

Hvor sidder korsbåndet?

Inde i knæet har du en række sener og led. For at der skal holdes sammen på alle knæenes sener og led, er det nødvendigt med ledbånd inde i knæene. Disse ledbånd er netop korsbånd, og dem har vi to af inde i knæet – henholdsvis et forreste korsbånd og et bagerste korsbånd. Korsbåndene går på tværs af hinanden og danner et kors (deraf navnet). Det forreste korsbånd sørger for, at skinnebenet ikke glider fremad, mens det bagerste korsbånd sørger for, at skinnebenet ikke glider tilbage i forhold til lårbenet.

Hvad er en korsbåndsskade?

En korsbåndsskade er, når en af disse korsbånd enten helt eller delvist rives over. Langt de fleste skader i korsbånd sker i det forreste ledbånd, mens skader i det bagerste ledbånd er sjældne. Af uklare årsager er der klart flere kvinder end mænd, som får en korsbåndsskade.

Hvorfor opstår korsbåndsskader?

Korsbåndsskader ses oftest i sportsgrene med meget kontakt eller retningsskifte som f.eks. håndbold, basketball, badminton og fodbold. Her vil der typisk opstå en skade i korsbåndet, hvis underbenet står fast i forhold til lårbenet. En fodboldspiller kan f.eks. sidde fast i mudderet på banen med sine fodboldsko og så lave en bevægelse med lårbenet, som river korsbåndet helt eller delvist over. Skaden kan også komme pga. en voldsom tackling fra en modspiller.

Behandling af korsbåndsskader

I mange tilfælde er det nødvendigt med en operation af en korsbåndsskade. Derudover skal korsbåndet genoptrænes i lang tid, før man er tilbage på samme funktionsniveau som før korsbåndsskaden – genoptræningen vil vare et sted mellem 6-12 måneder. Hvor lang tid genoptræningen tager, og om det er nødvendigt med en operation, afhænger både af skadens omfang, alder, knæets generelle tilstand, og om man er professionel sportsudøver. Dette skal nærmere undersøgelser og konsultationer afgøre.

Genoptræning ved en korsbåndsskade

Generelt er det vigtigt, at du følger den plan for genoptræning, som evt.er blevet udarbejdet for dig, hvis du har fået en korsbåndsskade. Ellers kan det være en god idé at konsultere en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med genoptræningen, så der ikke kommer yderligere komplikationer og overbelastninger. Helt generelt kan følgende mål opstilles ved genoptræning efter en korsbåndsskade:

Tidlig fase (0-12 uger efter skaden)

Mål:
– At nedsætte hævelse i knæet
– At opnå fuld bevægelighed i knæleddet (evnen til at strække leddet)
– At kunne spænde lårmusklen normalt
– At opnå normalt gangmønster

Træningsmetoder (skal dog bestemmes individuelt):
– Træning på kondicykel
– Strækkeøvelser over knæet
– Benpres eller squat (i meget korte bevægebaner)
– Stabilitetstræning på strakt eller næsten helt strakt knæ

Senere fase (>12 uger efter skaden)

Mål:
– At kunne udføre sportsspecifikke øvelser
– At kunne udføre fysisk krævende træning/sport

Træningsmetoder (skal dog bestemmes individuelt):
– Squat, benpres og lunges (i fuld bevægebane)
– Løb
– Hop
– Stabilitetstræning

Det er igen vigtigt at understrege, at det tager lang tid ved genoptræning af en korsbåndsskade, og derfor skal ovenstående træning ske gradvist, ligesom den skal tilrettelægges individuelt.

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

Hovedpine og Fysioterapi

Nakkesmerter: Effektiv Smertelindring gennem Fysioterapi

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning