Fibersprængning

***

Del:
Et billede af to personer, der spiller bold, som skal symbolisere øjeblikket hvor den ene får en fibersprængning

Måske har du selv prøvet at få en fibersprængning, så du allerede kender til den pludselige og jagende smerte, som kan opstå som følge af skaden. En fibersprængning opstår nemlig pludseligt og ofte uventet pga. eksplosive bevægelser. Det er derfor også ofte i sportsgrene med eksplosive bevægelser, at de fleste fibersprængninger sker, men de kan dog også opstå i hverdagen efter hurtige bevægelser.

Hvad er en fibersprængning?

En fibersprængning er, når en muskelfiber bliver sprunget eller revet over. En muskelfiber er en lille del af musklen – man kan, kort fortalt, sige, at musklen er opbygget af mange små fibre. Det er en af disse fibre, der bliver revet over ved en fibersprængning. Skaden kan enten være af en lille eller stor størrelse – i tilfælde af en stor fibersprængning kan hele muskler blive revet over, hvilket kræver en større genoptræning.

Principielt set kan en fibersprængning opstå i hele kroppen, men der er nogle muskelgrupper, som er mere udsatte for fibersprængninger. Generelt er der nemlig størst sandsynlighed for en fibersprængning i baglår og en fibersprængning i læg, som er to typer muskler, der især bruges til eksplosive bevægelser. Dog er det meget forskelligt fra sportsgren til sportsgren, hvor skaden opstår, alt efter hvilke muskelgrupper som bruges mest.

Hvorfor opstår en fibersprængning?

Som nævnt ses fibersprængninger ofte i sportsgrene med mange eksplosive bevægelser såsom fodbold og vægtløftning, men de kan sagtens også komme ved helt almindelige aktiviteter i hverdagen. Typisk kommer en fibersprængning, hvis musklerne ikke er varmet ordentligt op og derfor er kolde. Desuden er risikoen for fibersprængninger væsentligt større, hvis du er i dårlig form. Hvis du ikke har restitueret nok efter intens træning, øger det også risikoen for en fibersprængning.

Fibersprængning

Fibersprængninger kan især opstå i sportsgrene med eksplosive bevægelser som fodbold

Hvordan føles en fibersprængning?

En fibersprængning vil føles som en intens smerte, når den opstår. Smerten vil typisk være så intens og hård, at du ikke vil være i stand til at fortsætte med din aktivitet. Noget tid efter skaden vil der komme en hævelse på det sted, hvor fibersprængningen er opstået, ligesom der også efter enten nogle timer eller dage vil komme en misfarvning af området. Graden af smerte afhænger af, hvor stor fibersprængningen er.

Behandling: fra RICE til POLICE

Den behandling af fibersprængning, som oftest anbefales, kaldes RICE. RICE er en forkortelse for Rest, Ice, Compression og Elevation. Oversat til dansk og praktiske råd betyder dette, at fibersprængninger skal behandles ved:

  1. Ro i 24-48 timer efter skaden er opstået
  2. Is (eller noget koldt) på stedet med skaden 20 minutter ad gangen det første døgn (husk at lægge et viskestykke imellem isen og huden, så der ikke opstår forfrysninger)
  3. Kompressionsforbindingen på stedet med fibersprængningen, når isen er blevet fjernet
  4. Benet skal løftes højt, dvs. over hjertehøjde så vidt muligt, når det er i ro.

RICE er altså den gængse metode, som anbefales til behandling. Generelt er tiden den vigtigste faktor, hvis du skal komme dig over en fibersprængning, hvilket betyder, at du ikke må gå for hurtigt i gang med hård træning efter en fibersprængning. Hvis du går for hurtigt i gang, kan det betyde, at du bliver sat tilbage til start med genoptræningen.

Nyere forskning tyder dog på, at RICE måske ikke er den bedste metode til behandling af en fibersprængninger. En behandlingsmetode, som erstatter RICE, er her POLICE. I denne metode er Rest (altså ro) erstattet med Protection og Optimal Loading. Fokus i denne metode er, at fibersprængninger ikke afhjælpes ved at have den ramte muskel i ro, men at det i stedet afhjælpes ved, at musklen gradvist aktiveres gennem udstrækning, bevægelse og belastning. Det skal dog understreges, at aktiveringen af musklen skal ske gennem langsom genopbygning, da der ellers kan komme yderligere overbelastning af musklen.

Kom i genoptræning hos Fysio Bootcamp

Fysioterapeuterne hos Fysio Bootcamp kan hjælpe dig med genoptræning efter en fibersprængning. Afhængigt af hvor alvorlig din evt. fibersprængning er, kan det nemlig være en god idé at få råd og vejledning til den ideelle genoptræning hos højtuddannede fysioterapeuter. Netop dette er Fysio Bootcamps fysioterapeuter, så derfor er det oplagt af kontakte os, hvis du har brug for hjælp.  

Vil du gerne træne med os?

Andre indlæg

’Junkfood eksperimentet’. Hvor farligt er junkfood for kroppen?

Sådan kan du forlænge levealderen: Ni gode råd fra ”Gopler ældes baglæns”

Fordele og ulemper ved vegetarisk kost

Vil du gerne kontakte os?

Skriv en besked

         Telefon: 70 20 10 70                     Kontakt@fysiobootcamp.dk

Jeg sidder klar ved telefonen mandag – torsdag fra 12:30 til 14.30

Scroll to Top

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning

Interesseret?

Vi sidder klar Til at hjælpe dig!

Få et uforpligtende tilbud på virksomhedstræning.

Vi kontakter dig hurtigst muligt omkring jeres muligheder som virksomhed.

Skal vi finde en tid?

Gratis samtale

Book en vejledende samtale vedrørende personlig træning